Het boek "De tech coup" van Marietje Schaake behandelt de invloed van technologiebedrijven op onze samenleving en de noodzaak van democratische controle over deze machtige entiteiten. Schaake, een expert op het gebied van technologiebeleid en voormalig Europarlementariër, beschrijft hoe zowel grote als kleine techbedrijven steeds dominanter worden in ons leven, vaak zonder voldoende regulering.
In het boek pleit ze voor een herovering van de controle door de democratie, vooral nu doorbraken in kunstmatige intelligentie de machtsconcentratie van een handvol technologische elites verder versterken. Ze deelt haar persoonlijke ervaringen en biedt inzichten over hoe we de balans tussen technologie en samenleving kunnen herstellen.
Het boek is een oproep tot actie en biedt een visie op hoe we de macht van 'big tech' kunnen terugwinnen.
Na het lezen van het boek moest ik even bijkomen. Als IT'er weet ik hoe weinig onderlegd mensen vaak zijn in de digitale wereld. Mensen die niet weten wat AI is, laat staan wat er mogelijk is met beïnvloeding, hoe kunnen zij dan weten dat iets niet echt is? Of onze democratie een gevaar loopt, weet ik niet, maar de grote techbedrijven hebben maar één doel: winst maken, ook al beweren ze vaak de mensheid te helpen. Veel mensen denken dat wat ze zien echt is. Dat is denk ik de echte bedreiging voor onze democratie. Het is een boek dat je moet lezen; het is soms een beetje saai, maar daar moet je even doorheen worstelen.